VOCAL GROUP HARMONIES – LET’S GO LATIN

Artiest info
Website
Label: Koko-Mojo Records

De jongeren onder ons zullen bij de term ‘Latin Music’ wellicht meteen denken aan zangeres Shakira die dezer dagen de ‘Queen Of Latin Music’ wordt genoemd. Het muziekgenre is echter al meer dan 70 jaar oud en werd in de beginjaren ’50 van vorige eeuw gelanceerd door Spaans en Portugees sprekende immigranten in de Verenigde Staten. De opwindende muziekstijl werd meteen gelinkt aan andere danssoorten als de bossa nova, cha cha cha, mambo, salsa en rock en lijkt in de USA vooral geïmporteerd te zijn geworden door aldaar nieuw geluk zoekende inwijkelingen uit Puerto Rico, Cuba en de Spaanstalige Carraïben.

In de populaire muziek begonnen er vanaf 1955 meer en meer ‘Latin’-liedjes in de Amerikaanse hitparades te belanden. De absolute pioneers van ‘Latin Music’ waren artiesten als Tito Puento, Pérez Prado, Rubén Blades en Tito Rodriguez. Later werd het genre verder veramerikaanst en gecommercialiseerd door o.a. Carlos Santana, Julio Iglesias, Ricky Martin en de reeds eerder vermelde Shakira.

32 van dergelijke nummers werden nu door het retro-platenlabel ‘Koko-Mojo Records’ samengebracht op een compilatiealbum dat “Let’s Go Latin” als titel kreeg en sinds onlangs op de markt verkrijgbaar is. Op de audiovideo’s bij deze recensie kunt u twee van de 32 songs op deze cd beluisteren: eerst “I’ve Got My Mind Set On You” in de originele versie van James Ray maar nadien populair geworden in de versies van George Harrison en later van ‘The Traveling Wilburys’ waar George Harrison ook deel van uitmaakte. Daarna krijgt u het nummer “Stay” van ‘Maurice Williams & The Zodiacs’ te horen, een song die de meesten onder ons wellicht beter kennen in de als meezinger bedoelde versie van o.a. Jackson Browne.

De andere heel dansbare nummers op deze verzamelplaat worden meestal door vocaal harmonieus samenzingende groepen gebracht, een tweede kenmerk dat door de samensteller als selectiecriteria werd vooropgesteld. Daar zijn echter geen zeer bekende namen bij hetgeen deze verzamelaar nog wat meer speciaal maakt voor wie op zoek is naar echte collector’s items. De cd “Let’s Go Latin” met ‘Latin’-liedjes uit de periode 1955 tot 1963 is in dat verband zeker een absolute aanrader te noemen.

(valsam)